vrijdag 3 juli 2009

Oude Geuze Boon (2005-2006)

Brouwerij Boon zegt (onder andere) (want het hele verhaal is voor een post hier toch echt te lang):

Het mengsel voor Geuze Boon bestaat voor 100% uit te Lembeek gebrouwen bier. 90% van het mengsel bestaat uit malse Lambiek van ten minste twee seizoenen (= ongeveer 18 maand oud), ongeveer 5% uit karaktervol bier van 3 jaar en 5% uit heel jonge Lambiek, die zorgt voor vergistbare suikers en levensvatbare gisten. Het mengsel wordt in een mengvat van 25.000 lit gemengd, gekoeld, geklaard en daarna koud bewaard. De flessen worden ofwel in bakken ofwel in korven van 600 flessen afgevuld. Bij het bottelen wordt de Lambiek terug op gistingstemperatuur gebracht en in een geklimatiseerde ruimte geplaatst voor de nagisting op fles. Na de gisting volgt nog een rijping op lage temperatuur.bierenzo.nl zegt:
Brouwerij Boon is een van weinige overgebleven traditionele lambic brouwers, een redelijk zurig bier dat verkregen wordt door spontane, in de lucht zwevende, gisten. Lambic krijg je niet zomaar: je moet oude en jonge dooreen mengen om een solide basis te krijgen waarop je verder kunt bouwen. Bij het brouwen van lambic wordt doorgaans veel tarwe gebruikt, in het geval van Boon zelfs 40% van het beslag. De Oude Geuze is het resultaat van gerijpte lambic, waarin meerdere brouwsels dooreen gemengd worden van soms wel drie jaar oud. In dit mengen bewijst de brouwer pas echt wat hij waard is! Boon Oude Geuze heeft een alcoholgehalte van 6,5% per volume en behoort tot de klassiekers.

Ik zeg:
Erg zuur en wat bitter bier met een niet te definiëren bijsmaakje dat ik niet eerder bij bier heb geproefd. Vast die "5% karaktervol bier van 3 jaar". Wel een "echte geuze" blijkbaar want ons immer wijze Wikipedia rept: "Een traditionele geuze smaakt meer plat en opdringerig zuur, en is zwaarder in alcoholgehalte." (dan de commerciële zoetere geuze varianten) Nou dat klopt wel. Zuurste biertje ooit.

Is het lekker?
Mwoah
Cijfer: 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten