zondag 24 januari 2010

Glühkriek

Liefmans (de brouwerij) zegt:
Bier traditioneel gegist op krieken (12,5%), gearomatiseerd met krieken en kruiden. Bevat suiker en zoetstof, bevat gerstemout.

Het bier opwarmen opdienen aan 70'C.

Ik zeg:
De eerste keer dat ik dit biertje dronk was in de zomer, niks opgewarmd, gewoon koud uit de koelkast. Niet om demonstratief te zijn, ik had het etiket niet erg aandachtig bekeken dus de sneeuw op de kersen was, samen met de zin over opwarmen, niet doorgekomen. Wat me bij het inschenken toen wel opviel was dat de schuimkraag weinig stevig bleef staan. Verder vond ik hem als koud biertje best lekker! Toen ik halverwege mijn schuim-arme pilsje nogmaals een blik wierp op het flesje kwam ik tot de verassende conclusie dat de aangeraden drinktemperatuur toch iets afweek van hoe ik hem soldaat maakte. Iets reviewen kan je alleen doen als je het eet/drinkt op de manier zoals dat bedoeld is door de fabrikant natuurlijk. Dus me voorgenomen om zodra de gelegenheid zich voordeed een warme glühkriek te drinken.

Gelegenheid zat in de winter 2009-2010. Meer bijpassend weer voor het proeven van dit biertje zal ik vermoedelijk de eerstkomende decenia niet meer krijgen. Zoveel sneeuw en ijs dat de wegen dagen onbegaanbaar zijn, het strooizout opraakt waardoor ze in Etten Leur al badzout strooien en de geruchten gaan dat ze Lays gevraagd hebben om maar zoutloze chips op de markt te brengen zodat dat zout ook gestrooid kan worden. Het KNMI is steeds de gebeten hond want er wordt luid geroepen"k%t KNMI, het sneeuwt zo hard dus waarom hbben jullie geen weeralarm afgegeven?" in dezelfde week als "kl$te KNMI, het sneeuwt helemaal niet dus waarom geven jullie een weeralarm af?" Sommige mensen schijnen te denken dat weer voorspellen een exacte wetenschap is. Maar goed dat is meer materiaal voor andere weblogs. Terug naar de Glühkriek, daarvoor zijn we tenslotte hier.

Opwarmen tot aan 70'C. Juist. Maar hoe? Opwarmen in een pannetje zal die 6% ALC weinig goed doen lijkt me. Het idee om bier warm te drinken maakt me al niet bijster enthousiast dus warm alcohol vrij bier zou me denk ik de rest van de winter mineur stemmen. Een soort van Au bain Marie techniek dan maar om het op temperatuur te krijgen. Pannetje water koken en flesje erin. Na korte tijd maar wel vast de kroonkurk eraf, want ik zou voor mijn review de Glühkriek niet graag van de keukenkastdeurtjes moeten drinken.

Als je een slok neemt dan slaat allereerst de warme Glühkriekdamp in je gezicht. En dat is...................lekker! Dat kan bijna niet waar zijn. Nog maar een keer dan.... Ja, wel, toch lekker! Bier drinken kent zo een hele nieuwe dimensie. De smaak is die van kriekbier met daarnaast nog iets extra's dat doet denken aan kruidnagel en kaneel.

Is dat lekker? Ja
Cijfer: 7,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten